Aanmeldprocedure

Hoe werkt het?

Het zijn de ouders/verzorgers van het kind die hun kind bij onze school aanmelden. Hiervoor maken de ouders eerst een afspraak om zich op de hoogte te stellen over het reilen en zeilen op De Opperd. Na die informatieve bijeenkomst wordt samen met de locatieleider bekeken of aanmelden op De Opperd kansrijk is.

Om aan te melden is het nodig dat het kind een toelaatbaarheidsverklaring cluster 4 heeft, of dat de procedure reeds gestart is en dat de waarschijnlijkheid van het verkrijgen van een toelaatbaarheidsverklaring groot is.

Wij gaan daarna bezien of de problematiek en de ondersteuningsbehoeften van het kind passen binnen een groep van De Opperd. Indien dit het geval is zullen wij tot plaatsing overgaan. Indien wij de problematiek van het kind en de daaraan gekoppelde ondersteuningsbehoeften niet kunnen plaatsen in een groep op De Opperd, zullen wij een kind geen plek kunnen geven. Bij het onderzoeken van de problematiek en de daaraan gekoppelde ondersteuningsbehoeften zal het groeidocument van de stamschool uitgangspunt zijn. Daarnaast kunnen gesprekken met de ouders en de schoolmaatschappelijk werker, psycholoog of een ander lid van de school ondersteuningscommissie wenselijk zijn. In sommige situaties zullen wij het kind ook op de stamschool observeren.

Toelatingseisen

Het toekennen van een TLV-SO (toelaatbaarheidsverklaring speciaal onderwijs) gebeurt op basis van een combinatie van vastgestelde kindkenmerken (IQ, ernstige gedrags- of kinderpsychiatrische problematiek in termen van DSM-IV) en van de ondersteuningsbehoefte van de leerling.

Op de site van de SPPOH staat geschreven:

SPPOH kent de toelaatbaarheidsverklaringen toe op basis van onderstaande criteria:

  • De leerling functioneert volgens het landelijk doelgroepenmodel op leerroute 5, 6 of 7.
  • Er is sprake van ernstige gedrags- en/of psychiatrische problematiek en de leerling heeft specialistische en intensieve begeleiding nodig.

Uit het geëvalueerde OPP blijkt dat de ondersteuningsvraag van de leerling ligt op het gebied van:

A. Emoties en persoonskenmerken

  • De leerling vraagt om zeer veel ondersteuning op het gebied van het reguleren, herkennen, erkennen en omgaan met emoties van zichzelf en anderen.
  • De leerling vraagt voortdurend extra aandacht van de groepsleerkracht op het gebied van gedrag.
  • De begeleiding van de leerling vereist zeer specialistische kennis van de groepsleerkracht/het team m.b.t. gedragsproblematiek en/of gedragsstoornissen.

B. Omgaan met anderen

  • De leerling vraagt om voortdurende ondersteuning in de omgang met anderen.

C. Voorwaarden om te kunnen leren

  • De leerling heeft voortdurend behoefte aan structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid.
  • De leerling vraagt voortdurend extra ondersteuning op het gebied van de executieve functies.

D. De leerling kan functioneren in een groep van tenminste 12 leerlingen. 

Er is sprake van ondersteuningsbehoeften op twee van de drie levensgebieden (onderwijs, thuis en vrije tijd)

Stappenplan aanmelding

1. Er is een TLV SO4 afgegeven door het samenwerkingsverband. 

2. Eerste contact 
De school, verwijzer of ouder levert een dossier aan met daarin zo compleet mogelijk de aanmeldreden, diagnose, hulpverleningsgeschiedenis, onderwijsontwikkeling van de leerling.
 
3. Screening dossier
Het dossier wordt gescreend op indicaties en contra-indicaties voor plaatsing op de Opperd en er wordt een eerste inschatting gemaakt of het starten van de aanmeldprocedure en het plaatsingsonderzoek zinvol is.
 
4. Terugkoppeling screening naar verwijzer en ouder
Bij een negatief advies worden ook suggesties gedaan voor een meer passende plek.
Bij een positief advies wordt naar de ouder/verzorger het aanmeldformulier voor de Opperd verzonden.

5. Aanmelding
Insturen aanmeldformulier door ouders/verzorgers via info@opperd.lucasonderwijs.nl Het plaatsingsonderzoek kan niet starten zonder dat dit aanmeldformulier door de Opperd is ontvangen.

(6. Observatie)
Een medewerker van de Opperd kan een observatie doen op de stamschool van de leerling (deze stap is niet altijd noodzakelijk of mogelijk en gebeurt in overleg met de verwijzer).
 
7. Verslaglegging 
Alle disciplines betrokken bij de plaatsingsonderzoeken schrijven een verslag van hun bevindingen.
 
9. Commissie van Begeleiding 
De verslagen worden besproken met de Commissie van Begeleiding (CVB) van de Opperd. Deze commissie bestaat uit de directie, schoolmaatschappelijk werker, orthopedagoog/schoolpsycholoog, en de schoolarts. De Commissie van Begeleiding toetst of de leerling past binnen de doelgroep en of de leerling baat heeft bij plaatsing. De leerling past binnen de school als de school een passend onderwijsaanbod en ondersteuningsaanbod kan bieden. 
 
10. Adviesgesprek 
De bevindingen van de CVB worden met ouders besproken in het adviesgesprek. Hiervoor wordt u in de brief over de observatieweek uitgenodigd.  Dit gesprek is met de Locatieleider van de Opperd. 

Wanneer een leerling nog niet is ingeschreven op een onderwijsinstelling, bijvoorbeeld omdat hij/zij nog niet leerplichtig is of omdat een kind nog niet in staat was om onderwijs te volgen, volgt u dezelfde stappen in de aanmelding. Waar stamschool staat wordt die taak uitgevoerd door de verwijzende instantie (aanleveren van dossier) of de Opperd (aanvragen TLV en plannen MDO).

Voor vragen of meer informatie over het aanmelden van leerlingen kunt u met ons contact opnemen via email (info@opperd.lucasonderwijs.nl). 

Passend onderwijs en het samenwerkingsverband

Contact

Hengelolaan 602
2544 GJ Den Haag

Fotografie door Peter de Ruig       Website ontwerp door Isabel Valstar Grafisch Ontwerp